WordPr

ess 4.5 har akkurat blitt sluppet, og er som vanlig  tilgjengelig via en enkel oppdatering i WordPress administrasjonsgrensesnittet (wp-admin). Vi har selvfølgelig allerede testet den nye versjonen  av verdens største hjemmesideløsning en stund, og kan rapportere at det fungerer feilfritt for våre webhotellpakker.

WordPress 4.5 er et resultat av over 4 måneders arbeid av hundretals (frivillige) utviklere over hele verden.
Denne versjonen inneholder flere interresante nyheter som vi vil dele med dere.

- Responsiv forhåndsvisning av tema/theme
Den mest utprege nyheten i WordPress 4.5 er muligheten for å enkelt forhåndsvise et tema med ulike skjermstørrelser via WordPress.
Dette gjør du ved å gå inn på WordPress sin tilpasning for temaer/themes i  wp-admin slik:  Utseende/themes -> Tilpass/Customize -> Se nederst på menystolpen, her har det nå kommet nye knapper for å vise siden i 3 forskjellige størrelser. (dataskjerm, nettbrett og mobil)Selve temahåndteringen har også blitt raskere ved at visse element nå kan velges for selektiv oppdatering. Dette er noe som temautviklere kan dra nytte av for å raskere se resultatet når man feks endrer en widget, farger eller andre innstillinger.
 

- Bedre optimaliserte (og litt raskere) bilder
Når man laster opp et bilde i WordPress så optimaliseres det, og minsker i filstørrelse til kvalitetsnivå 90 (jo lavere kvalitet desto mindre filstørrelse). Dette har vært slik siden WordPress 2.5, som ble sluppet i 2008.
I WordPress 4.5 optimaliseres bilder, som lastes opp, med kvalitesnivå 82.
For vanlige brukere er denne endringen knapt merkbar, men gir forminskning av filstørrelse på 25% for alle (nye) bilder som lastes opp. Dette er en liten detalj som kan minske lastetiden av hjemmesiden betraktelig.

I tillegg har ImageMagick fått forbedring av sin resizing-funksjon som gjør filstørrelsen enda mindre.
Selve funksjonen for å laste opp bilder har også blitt raskere, noe som er en fordel om man skal laste opp mange store bilder.

Tilsammen kan dette minske lastetiden på bildene med utrolige 50% ! Dette kan være avgjørende om en bruker blir værende på din hjemmeside eller går til videre.
 

- Enklere håndtering av logo
Forutsett at man har et tema som støtter dette så kan man nå håndtere logoer direkte via tilpassing/customizing av tema. WordPress egne tema Twenty Fifteen og Twenty Sixteen har fått støtte for dette. Temaer med støtte for logo har vanligvis en egen side for dette, med denne funksjonen blir dette nå enklere og mer standardisert.
Logo håndteres under: Utseende/themes -> Tilpass/Customize -> Nettstedsidentitet/Site Identity
Om temaet ikke har støtte for dette enda så vises det naturligvis ikke der, da er det en egen side for dette.

 

- Logge inn med e-postadresse
Å huske en e-postadresse er vanligvis lettere å huske enn et brukernavn. Det er derfor gledelig at det nå er mulig å logge inn med e-postadresse i WordPress 4. At dette ikke har vært mulig tidligere er litt rart, men det har vært mulig å gjøre via separat tillegg/extension.

- Forbedringer av tekstredigering
Tekstredigering/text editor for bloggposter og sider har også fått noen mindre forbedringer. Om man bruker den visuelle redigeringen og skal sette inn en lenke får man ikke lenger opp en stor popup med masse valg for lenken. Man får nå bare opp en liten rute for å skrive inn selve lenken, og kan trykke på tannhjulet for avanserte innstillinger; som åpne i nytt vindu og lenking til interne sider.Hurtigformatering er også introdusert for formatering av tekst. Dette brukes ved at man starter og avslutter italic, bold eller code med en høyreaksent "`".
Man kan også skrive --- og trykke linjeskift for horisontallinje.

 

- Andre oppdateringer
WordPress 4.5 inneholder også en del bugfiksing og oppdateringer av programbibliotek (bl.a jQuery og Underscore). Det er ingen store endringer, men de er fortsatt viktige saker for å holde WordPress så rask og sikker som mulig. WordPress 4.5 har også blitt oversatt til Norsk.

Alt i alt så føles WordPress 4.5 som en veldig stabil ny versjon av WordPress. Det er ingen store nyheter, men heller mange små forbedringer som kan gi stor effekt (spesielt dette med bildeoptimaliseringen). Det er fortsatt ting vi savne i videreutviklingen av WordPress REST API fra verson 4.4, men vi ser fram til at dette kommer i nærmeste framtid.